04 januar 2022

6 ting du kan gøre for at øge din jobsøgningsglæde

Oprettet i PowerNews

Jobsøgningsglæde er et stærkt, brugbart værktøj at have i sin værktøjskasse som jobsøger. Konceptet jobsøgningsglæde er lavet af Malene Gregaard Wilsly, stifter af Powerjobsøgerne. Da Malene ledte efter job opdagede hun nemlig hurtigt, at hendes humør havde en kæmpe indvirken på hendes jobsøgning.

Hvad handler jobsøgningsglæde så egentlig om? Dels handler det om en følelse af mestring – en følelse af, at man er klædt godt på til at håndtere sin jobsøgning og jobsøgningssituation. Derfor fokuserer vi meget på inspiration og sparring. Men det handler også om velvære og trivsel. Om at føle sig godt tilpas, være god ved sig selv og holde fokus på det positive.

Herunder får du 6 helt konkrete tips til, hvad du selv kan gøre, for at øge din jobsøgningsglæde.

 

1. Strukturer din hverdag – og følg din plan

Kender du det? Du har en hel masse, du gerne vil have nået, men intet af det lykkedes for dig… Eller modsat! Du føler dig måske så overvældet af alt det, du får af input rundt omkring, at du slet ikke kan finde ud af, hvad du egentlig bør gøre.

Som jobsøgende kan det være rigtig svært at få en ordentlig struktur på vores hverdag. Derfor flyder mange af vores planer ofte ud i sandet og bliver aldrig rigtig til noget. Eller vi løber rundt og laver en hel masse hele tiden uden egentlig at føle, at vi når i mål med noget som helst.

Nå du strukturer din hverdag, sætter du dig selv nogle klare mål for din dag og/eller din uge. Du kan endda også sætte specifikke tidslommer af til at løse konkrete opgaver, således at du ikke får en oplevelse af, at du skal nå det hele på den halve tid. En struktureret hverdag er noget af det bedste, du kan gøre for dig selv i din jobsøgningsproces.

Se dette foredrag af Maja Holmelund Budahl Hansen, for gode tips og tricks til, hvordan du kan få struktur på din hverdag (Du skal være medlem af Facebook gruppen Powerjobsøgerne Live for at se dette foredrag)

 

2. Find det, der giver dig energi – og gør mere af det

Du hører det sikkert tit. Alle de der ”gode råd”. Du skal være på LinkedIn, når du søger job. Networking er det vigtigste, når man er jobsøger. Du skal lave et målrettet CV og motiveret ansøgning, hver gang du søger job. Husk at ringe ud på stillingsopslag og gøre dig synlig.

Der findes så mange velmenende og i bund og grund gode råd til os jobsøgere. Og de kommer alle steder fra – venner, familie, jobcenter, jobsøgningseksperter, a-kasse osv.

Men er det nu også alle råd, du helt ukritisk skal tage imod? NEJ! Det er det bestemt ikke.

Selvfølgelig skal du gøre de ting, der kræves af dig i forhold til din dagpengeret (det kommer man kun uden om, ved at melde sig ud af dagpengesystemtet), men du har lov til at bestemme, hvor dit fokus skal ligge i din jobsøgning.

Hvis du f.eks. kan mærke, at LinkedIn dræner dig for energi og mest af alt føles som en sur pligt, så skal du stoppe op og genoverveje, hvor meget tid du vil dedikere til det. Og tænk så i stedet over, hvad det er for nogle opgaver, du glæder dig til og ser frem til at løse. Gør mindre af det, der dræner dig og mere af det, du får energi af.

 

3. Gør noget godt for dig selv – og husk at rose dig selv

Hvornår klappede du sidst dig selv på skulderen og sagde: ”Skidegodt gået!”

Alt for ofte glemmer vi at være gode ved os selv – og det er et generelt problem for alle, ikke kun jobsøgere. Det er bare ekstra vigtigt, når man er jobsøger. For det er så sjældent, at vi bliver rost af andre i forbindelse med vores jobsøgning. Derfor skal vi blive bedre til at gøre det selv.

Beløn dig selv med en gåtur i skoven, når du har løst en særligt svær opgave. Eller med en god kop kaffe og en lækker kage, når du har fået sendt den der vildt svære ansøgning af sted.

Og øv dig så i at sige ting som: ”Du er super god!”, ”Hvor er du bare sej” og ”Skidegodt gået!”

 

4. Prøv noget nyt – og giv det tid

Nogle gange føler vi, at vi går i stå i vores jobsøgning. Den følelse kommer tit fordi vi glemmer at skifte strategi i ny og nær og prøve noget nyt.

Jobsøgning er nemlig meget mere end bare målrettet CV og motiveret ansøgning. Der er så mange andre strategier, du kan undersøge og udforske, som kan hjælpe dig tættere på job.

Vores motivation har det med at forsvinde, når vi gør det samme igen og igen uden at kunne se resultater af det. Derfor kan det være en god motivation at sætte sig selv en ny opgave og afprøve en ny måde at gøre tingene på.

Og så skal man huske at give det tid. Du kan ikke vide, om en ny strategi fungerer, hvis du kun af afprøvet det en enkelt gang. Derfor er vi nødt til at prøve det af et par gange for endeligt at kunne konkludere, om vores nye strategi giver pote eller ej.

 

5. Vær sammen med andre – og vær der for andre

Nogle gange er det, vi har brug for, bare at være sammen med andre mennesker. At skifte fokus og komme væk fra de fysiske og mentale rammer, som vores jobsøgning sætter os i.

Kom ud og drik en kop kaffe hos nogle venner. Vær med i et branche- eller jobsøgningsnetværk. Hav skrivedrag i din a-kasse eller dit jobcenter i stedet for derhjemme. Snak med venner og familie om andet end jobsøgning.

En anden ting, der også tit kan hjælpe med at fjerne fokus det, der er træls i din jobsøgning, kan være at gøre noget godt for andre. Tilbyd en i dit netværk, at du kan give input på vedkommendes CV. Meld dig som indsamler for en NGO. Det giver altid godt selvværd at føle, at man har gjort en forskel for et andet menneske.

 

6. Visualiser dit mål – og glem ikke delmålene

”At få et job” er et stort og til tider meget langt væk mål. Hvis du fortæller dig selv, at dit eneste mål er at få et job, så gør du dig selv en bjørnetjeneste. For det er de færreste, der får job lige med det samme. Og jo længere tid der går, før vi når vores mål, jo værre får vi det med os selv.

Det er selvfølgelig helt okay at have drømmejobbet som det endelige mål! Du kan bruge det som drivkraft og til at motivere dig selv. Men gør dig selv en tjeneste og prøv også at sætte nogle delmål for dig selv.

Spørg dig selv – hvilke trin på vejen til drømmejobbet skal jeg betræde? Har du måske brug for et kursus? Et nyt brutto CV? Et større LinkedIn netværk? Sparring fra andre jobsøgere? En coach eller karrierevejleder?

Identificer alle de ting, der kan hjælpe dig tættere på drømmejobbet – dit endelige mål – og gør dem til dine delmål. Og husk så i øvrigt også at fejre det, når du når dine delmål.