• Hjem
  • PowerNews
  • Da Powerjobsøgerne tog til Folkemøde på Bornholm – et sammendrag

18 Juni 2015

Da Powerjobsøgerne tog til Folkemøde på Bornholm – et sammendrag

Skrevet af Charlotte Basie, Oprettet i PowerNews

For første gang – og forhåbentlig ikke sidste – har Powerjobsøgerne været repræsenteret ved Folkemødet på Bornholm. Hver eneste dag på mødet bar frugt i form af nye forbindelser, nye potentielle samarbejdspartnere og gode dialoger med folkemødegæster.

Fire glade Powerjobsøgere er klar til at tage hul på Folkemødet 2015.

Tre debatarrangementer dannede rammen om Powerjobsøgernes besøg ved Folkemødet på Bornholm, der i år fandt sted fra 11.til 14. juni. Det var direktøren for jobportalen Jobindex A/S, Kaare Danielsen, der generøst valgte at sponsorere Powerjobsøgernes tilstedeværelse på mødet, ”…så de jobsøgende også kan få en stemme i debatten,” skriver Jobindex i et opslag på portalens Facebook-side.

Det forpligter naturligvis med sådan et sponsorat, og holdet fra Powerjobsøgerne, der talte sekretariatet plus en virksomhedspraktikant (skrivende) og to Powerjobsøgere, brugte da også dagene aktivt fra morgen til aften.

Debat til debat – og masser af fodarbejde
Powerjobsøgernes folkemødeprogram var simpelt. Vi havde ét debat-arrangement torsdag, ét fredag og ét lørdag. Debatten tog udgangspunkt i tonen i den offentlige ledighedsdebat, der op til valgkampen er blevet strammet voldsomt af både nogle medier og politikere og er blevet meget nedsættende. Omdrejningspunktet var, hvordan vi som interesseorganisation kan være med til at vende debatten til noget konstruktivt.

Timerne op til et arrangement gik med at trave Allinge tyndt i de grønne logo-t-shirts og dele invitationer ud, ligesom vi forklarede om Powerjobsøgernes virke, hver gang vi øjnede en mulighed for det. Timerne efter debatterne gik med at invitere til det nye arrangement dagen efter og desuden med at pleje nye forbindelser.

Powerjobsøgernes sekretariatschef, Malene Gregaard wilsly, fik en god snak med Venstres Bertel Haarder, der var meget hjælpsom og lovede at formidle en vigtig kontakt.

Synlighed, synlighed, synlighed
Der var ingen tvivl om, at vi ramte et ømt punkt med vores debatter. De fremmødte, der viste sig overvejende at være folk, som på den ene eller anden måde arbejder med at hjælpe jobsøgende i job, hilste en konstruktiv og ufordømmende debat varmt velkommen. Der kom adskillige gode forslag på bordet, som Powerjobsøgerne skrev sig bag øret, og vi fik tips, navne og gode råd, som vi kan gå i gang med at bruge med det samme. 

Alligevel var det vores synlighed i gadebilledet, der tiltrak den største opmærksomhed på trods af, at Powerjobsøgerne ikke havde nogen stand, telt eller hjemsted. Holdets opsøgende arbejde gav pote, og de grønne logo-bluser tjente deres formål. Vi blev standset af mange, der var nysgerrige og måtte vide mere. Og af tidligere Powerjobsøgere, der syntes det var fedt at se, vi var til stede med et budskab.

En kvinde, som vi mødte ved et debatarrangement i HK’s telt, opsøgte os med at stort smil og sagde – ”Powerjobsøgerne, jer kender vi godt! Vi har faktisk lige ansat en fra jeres afdeling i Ballerup.” 
Generelt må vi sige, at de mennesker, vi mødte på vores vej, var meget positive og tog vel imod budskabet om en frivillig organisation, hvor jobsøgende fra alle brancher mødes for at tage sagen i egen hånd og gøre noget ekstra ud af deres jobsøgning.

Iværksætteri skal også være for ledige
Vi rev lidt tid ud af kalenderen for at deltage i udvalgte debatarrangementer, der rimede på Powerjobsøgerne. Særligt en debat om iværksætteri med repræsentanter fra Innovationsfonden, Google Danmark, CEPOS og DARE2mansion, var det vigtigt for os at være med til, fordi reglerne for ledige gør det vanskeligt at starte op som selvstændig. 

Malene Gregaard Wilsly efterlyste bedre forhold for de jobsøgere, der ønsker at skabe deres eget job ved at starte egen virksomhed. Det gav anledning til heftig debat frem og tilbage, om hvad der er rimeligt og urimeligt. I sidste ende blev det til en vigtig kontakt til direktøren for Innovationsfonden, som udviste interesse for Powerjobsøgernes arbejde og resultater.

Der blev gået til den og diskuteret ivrigt i panelet, og debattens tilskuere fik også lov at komme med inspark. 

Klogere på ø-ledighed og sæsonarbejde
På denne folkemøde-felttur mødte vi også flere bornholmere, der berettede om deres arbejds-situation på øen, som er præget af den vældige turistaktivitet om sommeren – og så godt som ingen uden for sæsonen. Måske gik vi hos Powerjobsøgerne rundt og forestillede os, at kravene og tilbuddene til de jobsøgende på øen var tilpasset forholdene.

Sådan er det ikke. En kvinde fortalte os, hvordan hun måtte have tre, sommetider fire jobs i turistsæsonen, mens de omkring fire måneders ledighed, som hun hvert år gik i møde med vinterens komme, stilfærdigt åd hendes dagpengeperiode op.

Hendes sæsonarbejde hjalp ikke til genoptjeningen. Hun skulle, som alle andre, søge mindst to job om ugen i sin ledighedsperiode, og med lidt held, blev der slået et enkelt job op i ny og næ.
”Jeg er tvunget til at lyve til mit jobcenter, og jobkonsulenterne er tvunget til at lade som om, de ikke ved det. Ingen af os kan stille noget op,” fortalte hun desperat.

PJS Bornholm?
Powerjobsøgerne kan selvfølgelig ikke ændre på affolkningen og forretningsdøden på øen. Men måske skulle en særligt ø-tilpasset PJS-afdeling se dagens lys med nye tilbud og aktiviteter til de trængte bornholmere? Hvem ved – ideen er i hvert fald født og vokser nu iblandt både bornholmere og Powerjobsøgere.

Tid til sild – og en fadbamse
Selvfølgelig fandt vi også tid til lidt hygge og magelighed indimellem – og er man på Bornholm, er man jo næsten forpligtet til at smage på nogle af de mange røgede fiskespecialiteter, som øen er så kendt for.

Vi skal hilse og sige, at den gamle kombination med røget sild og en god, kold fadøl stadig holder 100 procent. Især hvis den indtages midt i solen i ægte Folkemødestemning – det bliver ikke meget bedre.

Allinge havn var, som resten af festivalområdet, tæt befolket , og det med fadøl var der andre, der også havde fundet på. 
  • Skrevet af: Charlotte Basie